Vanliga frågor

Här finner du svar på de vanligaste frågor vi får. Vi rekommenderar starkt att du läser igenom informationen ”Om Österlenmaran” här på hemsidan. Ytterligare info finns i Löpar-PM (nedladdningsbar länk), som skickats ut till alla anmälda en vecka innan start. Fler frågor? Skriv på facebook eller maila till osterlenmaran@gmail.com, så besvarar vi dem här!

Kan jag fortfarande anmäla mig? Vad kostar det?

Ordinarie anmälan är stängd. Efteranmälan görs under nummerlappsutdelningen för 500:- (jämna pengar tack). Platserna kan inte förbokas, men alla får springa :)

För startavgiften får du samma fina service (transporter, service under loppet, medalj & finishertröja, efterfest, goodiebag) som förra året plus en hel del extra, bland annat elektronisk tidtagning och förmingel med inspirationsföreläsningar.

När ska jag hämta ut min nummerlapp?

Du hämtar ut din nummerlapp vid löparmässan på Marint centrum centralt vid hamnen i Simrishamn. Tiderna är:
Fredag 1 november kl. 16:00-20:00
Lördag 2 november kl. 10:00-15:00
Adressen är Varvsgatan 4, Simrishamn. Observera att vi inte kan lämna ut nummerlappar vid någon annan tid eller plats.

Ska man uppvisa leg för att kunna hämta ut startnummer/nummerlapp?

Nej, vi litar på att du är den du säger (och du får kalla dig vad du vill).

Kan jag byta ner mig/upp mig från den distans jag anmält mig till?

Svar ja! Byte av sträcka sker vid nummerlappsutdelningen på Marint centrum till en kostnad av 100 SEK. OBS! Det går inte att ändra distans vid andra tillfällen än under nummerlappsutdelningen (fredag 16-20, lördag 10-15). Kom i god tid och ha med dig jämna pengar. Vid många byten kan vi tyvärr inte garantera att medaljerna för respektive klass räcker till, i allra värsta fall får du leva med eftersändning, okej?

Kan jag byta namn på en anmäld och betald löpare?

Svar ja! Precis som ovan: Överlåtelse/namnändring av nummerlapp sker vid Marint centrum på utsatt tid för utdelning av nummerlapp till en kostnad av 100 SEK. Kom i god tid och ha med dig jämna pengar. OBS! Det går inte att ändra namn vid andra tillfällen än under nummerlappsutdelningen (fredag 16-20, lördag 10-15). Observera också att vi tyvärr inte kan garantera att det går att få tröja i annan storlek än den som angavs vid anmälan.

Jag har blivit sjuk/har skadat mig och kan inte springa. Kan jag behålla min plats till nästa år?

Tyvärr har vi ingen möjlighet att återbetala anmälningsavgifter eller spara platser till senare år. Vi rekommenderar att teckna försäkring som exempelvis Startklar för att få tillbaka pengarna vid eventuell skada eller sjukdom. Däremot går det bra att lämna över platsen till en vän. Namnbyte görs då i samband med nummerlappsutdelningen till en kostnad av 100:-.

Kan en kompis hämta ut min nummerlapp åt mig?

Ja!

Tar ni med er ej uthämtade nummerlappar från Simrishamn till Gärsnäs?

Nej, tyvärr har vi på grund av det stora antalet löpare ingen möjlighet att lämna ut nummerlappar på något annat sätt än vid den officiella nummerlappsutdelningen vid löparmässan på Marint centrum. Har du ingen möjlighet att komma till mässan måste du själv ordna hämtning av nummerlapp via vänner. Ett tips är annars att ragga hjälp via facebook.

Hur går banan?

Här finns en länk till GPSies med årets bansträckning: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=gapwypkiqepzekfj Banan är kontrollmätt för både Marathon och Halvmarathon av förbundsbanmätare Per Månsson

Vad finns vid vätskestationerna?

Vätskestationer med minst vatten och sportdryck och för det mesta även tilltugg finns i Hammenhög (9 km), Glimmingehus (14 km), Borrby (21,1 km), Skillinge (30 km) och Brantevik (37 km). Extra stationer med dryck vid ca. 5 km (efter Östra Herrestad) och 26 km (Östra Hoby). Vi har bett de lokala idrottsföreningarna och byalagen som bemannar vätskestationerna att sinsemellan tävla i service till löparna :)

Kan man lämna in överdragskläder vid starten? Transporteras de till mål i Borrby/Simrishamn?

Ja! Springer du halvmaran transporteras dina kläder till Borrby, springer du hela maraton transporteras de till Simrishamn. Vid numerlappsutdelningen får du en påse till dina överdragskläder som du kan lämna in vid starten i Gärsnäs och återfå vid målgången i Simrishamn respektive Borrby. Vi tar ej emot ryggsäckar och väskor, enbart den påse du får dig tilldelad tillsammans med nummerlappen. Vi ansvarar förstås ej heller för värdesaker. På grund av det stora antalet löpare i år rekommenderar vi starkt att du byter om hemma, om det går.

När går den gemensamma transporten från Simrishamn till starten i Gärsnäs?

För de löpare som inte har tillgång till bil eller skjuts ordnas gemensam transport från Simrishamn till starten i Gärsnäs, avgång 16:48 från Simrishamns Station. Nummerlappen gäller som biljett. Ankomst Gärsnäs IP ca. 17:15. Här kan du lämna in dina överdragskläder innan start.

Kommer det att gå buss från Borrby tillbaka till Simrishamn för halvmaralöparna? 

Självklart ordnar vi detta även i år! Buss går från Borrby ICA Klockarboden till Simrishamn. Bussen avgår när den är full med löpare, från och med 20:00. Sista turen går 21:15, se till att inte missa denna! Nummerlappen gäller som biljett. Observera att vi endast har plats för löpare, och inte medföljande.

Jag undrar vad som händer om jag måste bryta loppet? Eller om jag skadar mig?

Vi har följecyklister under loppet som försöker hålla koll och ”samlar upp” eventuella tappade själar. Vi har ingen möjlighet att lova officiell transport av löpare som tvingas bryta på sträckan, men har en jourbil ”i tjänst” och kommer att försöka hjälpa så gott det går. Det är ganska tätt mellan byarna så det ska inte vara något större problem att få hjälp av lokalbefolkningen om man tvingas bryta och vill komma in i värmen i väntan på hämtning eller taxi.

Skulle du bli allvarligt skadad så finns sjukvårdsteam från vår samarbetspartner Röda Korset på plats. Röda Korsets representanter finns vid starten i Gärsnäs, målgången för halvmaran i Borrby och vid målet för maran i Simrishamn. De är utrustade med sjukvårdsväska och defibrillator. Våra vätskestationer är utrustade med telefon och telefonlista till tävlingsledningen och Röda Korsets representanter. Tävlingsläkare och Röda Korsets sjukvårdare har rätt att ta skadade eller utmattade löpare av banan. Behöver du bryta loppet är det lämpligt att göra vid en vätskestation.

Samtidigt vill vi passa på att påminna om att alla löpare springer på egen risk. Vi rekommenderar att du har med dig mobiltelefon, och gärna springer i klunga med andra löpare, så att ni kan hjälpas åt om det uppstår problem.

Måste jag ha pannlampa? Måste jag ha reflexväst?

Svar ja! Det är ett säkerhetskrav. Pannlampa och reflexväst är obligatoriskt. Eftersom ”Österlen Lyser” pågår samtidigt ser vi också gärna att du lyser lite extra – bara att bränna på med LED och reflexer! Tänk också på att det till större delen kommer att vara mycket mörkt längs banan, då vi är på landet och belysning saknas helt. Desto vackrare glittrar byarna vi springer igenom!

Var exakt går starten i Gärsnäs?

Idrottsplatsen!

Måste man anmäla sig till efterfesten? Finns det mat där?

Efterfesten är typ obligatorisk och går i år av stapel på Apotekarens Trädgård. Storgatan 17 i Simrishamn. Krypavstånd från målgången. Det finnas sjysst erbjudande om mat och dryck för löpare, vi återkommer om detta.

Är loppet sanktionerat och kontrollmätt enligt Svenska Friidrottsförbundets regler?

Svar ja! Loppet är sanktionerat av Skånes Friidrottsforbund och banan är kontrollmätt för både marathon och halvmarathon av förbundsbanmätare Per Månsson.

Jag är journalist och vill komma i kontakt med någon ansvarig för reportage. Vart vänder jag mig?

Roligt! Skicka ett mail till info@crispteam.se så svarar vi omedelbums.